Thursday, October 22, 2015

Cara mengatasi keputihan berlebihan

Cara mengatasi keputihan berlebihan

Bagi kaum wanita tentu sahaja anda sering dibelenggu masalah keputihan. Malukan nak check doktor, kebanyakanya suka buat rawatan cara mengatasi keputihan  dengan cara sendiri.Tentunya tak menjadi masalah sebab sekarang ada pelbagai produk yang dijual untuk mengatasi keputihan. Ada yang makan jamu, supplement, basuh dengan feminin wash dan pakai pantilinear untuk menyerap keputihan tersebut.Tapi masalah kecil ni kalau dibiarkan begitu sahaja tanpa penyelesaian akan menyebabkan masalah lebih besar nanti sebab mungkin ia akan merebak jangkitan kulat, bakteria pada kawasan rahim wanita.


Apakah penyakit keputihan?Keputihan atau flour albus merupakan sekresi vaginal abnormal pada wanita. Keputihan pada wanita yang disebabkan oleh infeksi biasanya disertai dengan rasa gatal di dalam vagina dan di sekitar bibir vagina bagian luar. Yang sering menimbulkan keputihan ini antara lain bakteri, virus, kulat atau juga parasit. Infeksi ini dapat menjalar dan menimbulkan radang hingga ke saluran kencing, sehingga menimbulkan rasa pedih semasa buang air kecil. Keputihan memang menjadi  masalah yang menakutkan bagi banyak wanita. Selain menimbulkan rasa tidak selesa, menganggu hubungan intim suami isteri.Ciri-ciri keputihan normal adalah :

 • Cairan cair
 • Warna cairan transparan atau jernih
 • Tidak bau
 • Tidak menyebabkan gatal
 • Jumlah cairan yang keluar sedikit

Jenis-Jenis Keputihan
Keputihan terbahagi kepada dua jenis:
 • Keputihan fisiologis 
 • Keputihan patologik


Keputihan fisiologis 

Biasanya normal dan tidak menunjukan gejala penyakit. Keputihan yg mcm ni selalu waktu wanita mengalami kesuburan dan sebelum menstruasi (kitar haid). 


Lelehen lendir yang normal selalunya berwarna putih atau krim, tidak berbau serta tidak menyebabkan gatal pada bahagian faraj. Lendir yang dikeluarkan adalah sedikit dan berbentuk cecair. Keputihan patologik 

Bersifat lebih kronik dan menunjukan tanda-tanda penyakit seperti mengeluarkan lendir yang pekat, berwarna kuning, kelabu atau hijau, berbau busuk dan menyebabkan kegatalan pada bahagian faraj. 


Keputihan patologis disebabkan oleh jangkitan kuman (bakteria dan/atau kulat) perlu dirawati. Sangat Bahaya Penyakit Keputihan ini jika tidak dirawat akan mengundang kepada pelbagai komplikasi yang merbahaya. Antaranya adalah:

 • Kehamilan di luar rahim
 • Berpotensi untuk menyebabkan kemandulan
 • Boleh menyebabkan penyakit kanser rahim yang boleh membawa kematian.
 • Jangkitan kronik menyebabkan kandungan terbentuk di luar rahim dan pendarahan yang boleh mengakibatkan kematian ibu dan bayi.

Jadi bagaimana Cara mengatasi keputihan berlebihan ini??


Ada pelbagai produk dipasaran antaranya....

offer price rm105 sm/ rm110 ss

Ada banyakkan supplement sekarang...Jadi pilihan ditangan anda....jaga-jaga keputihan kalau dibiar boleh mengancam kesihatan rahim. 

Berminat nak cuba produk-produk ini?

100% ORIGINAL

Anda boleh menghubungi saya di: 

  Pm inbox diFacebook : Imah Hmie
  Whatsapp +60199278721

Jika berminat dengan produk ini anda boleh Bank in ke
#carakurangkankeputihan
#jamubidankampung
#amirnaplus
#alfalfashaklee
#keputihan

1 comment:

 1. Terbaik infonya. Terima kasih admin share info yang bagus sekali. Salam dari blogger blogwalking ya.

  Salam admin. Tumpang Iklan:-

  Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
  Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
  Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
  Wanita cantik bermula dari diri :)

  [BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

  ReplyDelete