Monday, August 15, 2016

6 Cara Banyakkan Susu Badan : SKKM Platinum

6 Cara Banyakkan Susu Badan : SKKM Platinum

Terdapat beberapa cara banyakkan susu badan yang ibu boleh lakukan untuk perbanyakkan susu. Antara yang UTAMA ialah memulakan penyusuan awal dan menyusukan bayi dengan kerap. 

1. Susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar tidak melebihi 2 jam, sehingga bayi itu sendiri melepaskan puting ibu sebab itu bermakna bayi anda sudah kenyang. Lebih kerap anda menyusu bayi, akan lebih banyak susu yang akan terhasil.Kerapkan pengepaman waktu malam (terutama ibu yang bekerja pada waktu siang), kerana waktu malam lah yang merangsangkan hormon payudara untuk membanyakkan air susu.


2. Tenangkan diri semasa menyusukan bayi. Ini kerana perasaan tertekan (stress) boleh menyebabkan susu berkurangan. Pastikan anda mendapatkan rehat atau tidur yang secukupnya untuk pastikan diri kurang stress.

3.Dinasihatkan tidak memberi bayi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal, seperti makanan tambahan, susu formula, jus-jus, air masak atau buah-buahan kepada bayi berumur kurang 6 bulan, kerana apabila bayi mendapat makanan selain susu ibu, bayi akan kurang menyusu sebab bayi anda susah kenyang dan ini akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.


4. Banyakan Minum air suam/ air putih sekurang-kurangnya 3 LITER Sehari untuk memperbanyakan volume susu yang dihasilkan. Anda juga digalakan minum air untuk banyakkan susu seperti air longan, air laici, air mata kuching, air barli, air soya, susu tepung, susu kambing, dan lain-lain.

5.Amalkan makanan-makanan yang boleh banyakkan susu badan seperti

Sayuran : Cekur Manis, lobak putih, longan, pucuk betik, daunan sireh, jantung pisang, sawi, pucuk pengaga, daun kucai, jagung muda, bayam, broccoli
Kekacang: .Kacang Tanah, Soya, taufu, tempe, taufufa, kacang panjang, kacang buncis, kacang merah, kacang Dai, 
Produk Tenusu; susu, susu kambing, air horlick, 
Makanan sunnah: Kurma, Kismis, Jintan Hitam (habbatus sauda), madu


6. Banyakkan Zikir dan Doa
- Berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yang paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air laludiminum.
- Baca doa untuk ibu-ibu- "Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."


- Baca Selawat dan bismillah sebelum menyusu dan mengepam.
- Baca surah albaqarah ayat 60; letakkan tangan padapayudara, usap, dan doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita &supaya kita mampu keluarkan susu yang cukup pada anak kita hingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun...InsyaAllah
Maksud ayat : Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supayadiberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengantongkatmu", (ia pun emukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah 
kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

**************

Memang pelbagai cara banyakkan susu badan, salah satunya anda perlu banyakan minum air untuk pastikan susu yang dihasilkan cukup dan berkhasiat untuk bayi anda. 
Kalau tanya saya, nak minum apa? saya syorkan anda mengamalkan minum susu kambing kurma madu (SKKM) platinumSKKM platinum ialah susu kambung kurma madu keluaran syarikat platinum beauty. Gabungan susu kambing, madu dan kurma, sememangnya membawa kebaikan pada tubuh manusia dan ia dinyatakkan di dalam Al-Quran dan Al-Hadis. Nabi Muhammad s.a.w turut mengamalkan minum susu sewaktu sebelum tidur dan susu kambing adalah pilihan Nabi s.a.w. 

Buah kurma pula adalah buah kegemaran yang menjadi santapan Baginda s.a.w. Manakala madu Allah nyakan didalam Al-Quran bahawa di dalam madu terdapat ubat menyembuhkan bagi manusia. 
Jadi amalan-amalan tersebut merupakan sunnah Nabi Muhammad s.a.w yang harus kita ikuti kerana setiap sunnahNya membawa kebaikan kepada kita.

Jadi hasil dari kajian yang telah dijalan terhasilah gabungan dari 3 sumber makanan dan minuman yang berkhasiat iaitu susu kambing, madu dan kurma jadi terhasilah susu kambing kurma madu SKKM. 
Susu yang diperkaya dengan khasiat yang terdapat pada kurma dan madu.

Kelebihan mengamalkan susu kambing SKKM platinum ialah

✔  Mencerahkan kulit satu badan.
✔  Kulit menjadi halus
✔  Membantu merawat penyakit kulit
✔  Merawat penyakit gastrik
✔  Membantu mencegah penyakit Alzheimer
✔  Mencegah penyakit barah
✔  Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi
✔  Meningkatkan kualiti tidur malam (nyenyak)
✔  Kaya dengan protein
✔  Memulihkan tenaga
✔  Baik untuk kesihatan
✔  Sesuai untuk ibu hamil (kandungan 5 bulan ke atas)
✔  Sesuai untuk ibu menyusu/ berpantang
✔  Sesuai untuk seisi keluarga seawal usia 3 tahun
 ✔  20 sachet / kotak

Adakah anda teruja nak cuba produk ini ?

harga asal rm50 sm/ rm54 ss

Offer rm30 sm/ rm34 ss 
termasuk pos
Produk Original, sedap, tanpa rasa Hamis

Pm inbox fb: imah Hmie
Pm/Whatsapp: +60199278721

::Anda tentu meminati:: ~ ::: THANK YOU FOR SHOPPING WITH US!! ::: ~ 

No comments:

Post a Comment