Wednesday, May 31, 2017

Pekasam ikan, Pekasam Daging, Pekasam Telur Sotong sangat Menyelerakan

Pekasam ikan, Pekasam Daging, Pekasam Telur Sotong sangat Menyelerakan

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun). Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya.
 Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.

Kini terdapat juga pekasam daging, pekasam telur sotong yang dihasilkan dengan kaedah teknik yang sama. Rasanya sangat sedap...mmg sedapppp


SENARAI HARGA PEKASAM 
🐄 Daging RM9 (130g)
🐟 ikan lampam RM9 (200g)
🐙 telur sotong RM11(130g)

add postage rm8 sm/ rm12 ss


Pekasam Homemade...dari alor setar, kedah,,,

Berminat? Directly wasap 

@ pm inbox Fb: imah Hmie


::Anda tentu meminati::


 ~ ::: THANK YOU FOR SHOPPING WITH US ::: ~ No comments:

Post a Comment